ویترای
همجوشی شیشه یا ویترای (معرق) از رشتههای آبگینه است كه به آن فیوز گلاس یا معرق شیشه نیز گفته میشود. این شاخه هنری از جوش خوردن چند نوع شیشه با یكدیگر بر اثر حرارت دیدن این ماده شكل میگیرد. به اینترتیب شیشه را به ابعاد كوچك برش میزنیم، سپس آن را رنگ میكنیم و در كوره قرار میدهیم تا محصول نهایی را به دستآوریم. معرق شیشه یكی از پر كاربردترین تولیدات هنری است و در زمینههای گوناگونی مانند جواهرسازی، ساخت ظروف، دكوراسیون و اشیای تزئینی مورد استفاده قرار میگیرد. اكنون تولید این محصولات به 2 روش صورت میگیرد. كه یكی روش اسلامپ است كه شیشه را در سطح قالب میریزیم و روش دیگر استفاده از تكنیك قالب منفی است.
همجوشی یا ویترای شیشه را میتوان یك هنر وارداتی دانست كه از اروپا و كشورهایی مانند ایتالیا و اسپانیا سرچشمه گرفته است. هرچند در كشور ما این هنر با طرح ، نقشه، رنگ بندی و سلیقه ایرانی منطبق شده است. قدمت این رشته در ایران به حدود 20 تا 25 سال میرسد و از 15 سال پیش نیز در دانشگاههای هنری كشورمان بهعنوان یك رشته از صنایع دستی و هنری پذیرفته شده است و تدریس میشود.بنابراین هنری نوپا به شمار میرود اما بهطور كلی تولید آثار هنری با استفاده از شیشه از گذشتههای دور مرسوم بوده است و از قدمتی 4 هزار ساله برخوردار است. مهرههای شیشه ای برای اولین بار در شوش و معبد چغازنبیل پیدا شد. در تاریخ باستان مهرههای شیشه ای بهعنوان كالایی برای داد و ستد مورد استفاده قرار میگرفت كه نشان میدهد این ماده از گذشته برای مردم ارزشمند بوده است. به مرور شیشه در معماری و تولید اشیای زینتی جایگاه خود را به دست آورد و تا امروز نیز ادامه دارد. بیشترین كارگاههای تولیدی معرق شیشه در كشور متعلق به استانهای البرز و تهران است. به همین دلیل میتوان محصولات این هنر را به نوعی سوغات البرز دانست.
شیشه از گذشته تاكنون جایگاه خاص خود را حفظ كرده است و همچنان خواهد داشت ،زیرا هیچ ماده ای را نمیتوانیم جایگزین آن كنیم. با وجود ورود مواد و عناصر جدید و گوناگونی مانند پلاستیك و كالاهای تولید شده از آن به بازار هنوز هم شیشه موارد استفاده بسیار متنوعی دارد. از طرفی با بهرهگیری ازفناوریهای جدید هر روز شاهد افزودن قابلیتهای جدید به این ماده پركاربرد هستیم تا بتوانیم این شاخه هنری را حفظ كنیم و بر اساس نیاز روز گسترش دهیم. بر این اساس سعی میكنیم با رنگ بندیهای جدید فرم بهتری به كار و محصولات تولید شده ببخشیم زیرا در رشتههای صنایع دستی خلاقیت همواره حرف اول را میزند. به اینترتیب محصولات تولید شده به وسیله شیشه و آبگینه علاوه بر جنبههای كاربردی به یك كالای هنری تبدیل میشوند. بنابراین میتوان گفت طرح و ایده در خلق آثار هنری آبگینه از جنبههای صنعتی آن مهمتر است.